torsdag 21. juni 2012

Little Brother

Rett etter at jeg hadde postet det forrige innlegget begynte jeg å lese i Little Brother av Cory Doctorow. Som sagt ble jeg anbefalt denne boken og jeg angrer ikke et sekund på at jeg lånte den! Jeg elsket den! Så er er et tappert forsøk på å skape litt struktur.

Handling:  Som sagt handler det om en vennegjeng som er på feil sted til feil tid og blir tatt til fange og mistenkt for et terrorangrep. De blir avhørt i flere dager og bare tre av de fire vennene slippes fri. De blir truet med å ikke si noe. Marcus, en hacker, bestemmer seg for at dette vil han ikke ha noe av og gjør opprør.

Tittelen: Little Brother er jo en tydelig henvisning til 1984s "Big Brother" som overvåker alle. Dette synes jeg er en god tittel som passer utmerket til boken. Kan du tenke deg å bli overvåket igjennom bankkortet ditt? Busskortet ditt? Måten du gikk på? Og hvis myndighetene syntes at du gjorde noe utenom det vanlig så kunne de avhøre deg? Jeg skal ikke lyve, jeg ble litt redd og har nå et stort behov for å bygge min egen data komplett med Linux og alt mulig annet rart.

Andre bøker den minnet meg om:  Den minnet meg veldig mye om Feed av Mira Grant, på flere enn en måte. Skrivestilen er for det første ganske lik, og forklaringen er like lett å forstå. Doctorow forteller deg ting uten at du føler at han bare nedlesser deg med unødvendig informasjon. For det andre så er det med at regjeringen skjuler noe etter at noe dramatisk har skjedd (zombiene i Feed og terrorangrep i Little Brother). For det tredje så minnet xnett med veldig om bloggen i Feed. Men nå skal jeg slutte å sammenligne.

Personene: Personene i denne boken er ikke svarte og hvite, det er også forskjellige grånyanser. Hovedpersonen, Marcus, lever litt på kanten av reglene i og med at hackingen hans muligens ikke alltid er lovlig. Det betyr ikke det at han ikke virker som en ordentlig fyr. Tvert i mot virker han som en jeg skulle likt å kjent. Han er ikke redd for å si hva han mener, og har utmerket valg av venner som gjør boken komplett.

Sitat fra boken
"Once you get to naming your laptop, you know that you're really having a deep relationship with it. Now though, I felt like I didn't want to ever touch it again. I wanted to throw it out the window. Who knew what they'd done to it? Who knew how it had been tapped?" s. 85

6 av 6 stjerner: JEG ELSKET DEN. TRENGER Å LESE NOE LIGNENDE NÅ!

3 kommentarer:

 1. Sjekk resten av Doctorovs verker. Flere av dem ligger gratis og lovlig på nettet. Han er også en av folka bak BoingBoing.net, som er stedet jeg først hørte om Little Brother. Den bloggen er også ett utgangspunkt til å lære litt av alt W1n5ton kan...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har sett på noen av de andre bøkene hans, og jeg har store planer om å få lest et par de neste ukene :) Jeg har heller ikke vært noe inne på boingboing.net før, men jeg tror nok det kommer til å endre seg. Haha. Digger det!

   Slett
  2. Jeg fant faktisk ut at kopien min av Little Brother lå her i Skien. Tar med den til Bergen, jah!

   Slett